Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Het leven van ons huisdier verloopt over het algemeen snel. Bij honden is het leven gemiddeld na een jaar of tien voorbij en katten worden gemiddeld slechts een paar jaar ouder. Dit snelle verloop betekent ook dat gezondheidsproblemen zich snel kunnen ontwikkelen. Regelmatige controle van uw huisdier kan problemen in een vroeg stadium aan het licht brengen waardoor de behandeling ervan meer kans van slagen heeft. Dit is de reden dat de jaarlijkse gezondheidscontrole van groot.

Laat meer zien

Algemeen

Sterkliniek

Sterkliniek Dierenartsen BV is een samenwerkingsverband van verschillende gezelschapsdierenklinieken verspreid over Nederland. De deelnemende praktijken hebben gemeen dat ze de belangen van de diereigenaren en hun dieren voorop stellen. Daartoe streven ze naar een hoge kwaliteit in hun (diergeneeskundige) dienstverlening. Omdat het allemaal zelfstandige klinieken zijn kunnen ze verschillen in grootte, activiteit en in de verschillende deelgebieden van de diergeneeskunde waar men zich op richt.

Lees meer

Kwaliteitssysteem en waarborg

Deelnemers aan het Sterkliniek Dierenartsen samenwerkingsverband hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Wij vinden dat de diereigenaar en het huisdier recht hebben op een behandeling met geborgde kwaliteit. In Nederland bestaan grote verschillen op het gebied van kwaliteit, wij spreken niet over anderen maar vertellen u wel graag wat wij voor u en uw huisdier doen!

Lees meer

De jaarlijkse gezondheidscontrole

Het leven van ons huisdier verloopt in het algemeen snel. Bij honden is het leven gemiddeld na een jaar of tien voorbij en katten worden gemiddeld slechts een paar jaar ouder. Dit snelle verloop betekent ook dat gezondheidsproblemen zich snel kunnen ontwikkelen. Regelmatige controle van uw huisdier kan problemen in een vroeg stadium aan het licht brengen waardoor de behandeling ervan meer kans van slagen heeft. Dit is de reden dat de jaarlijkse gezondheidscontrole van groot belang is. Lees meer

Laat meer zien

Huisdieren ZorgPlan

Het Huisdieren ZorgPlan is een gezondheidsprogramma dat het mogelijk maakt de kosten van preventieve zorg voor uw huisdier over een heel jaar te spreiden. U betaalt maandelijks een vast bedrag aan uw dierenarts. Daarvoor ontvangt uw huisdier onder andere vaccinaties, anti-parasitaire middelen, gezondheidschecks en deskundig advies. Het Huisdieren ZorgPlan maakt het u gemakkelijk om het welzijn van uw huisdier te bewaken en geld te besparen!

Lees meer

Hond

Vaccineren

Op basis van de patiëntgegevens en de levensomstandigheden van het dier zal de dierenarts kiezen voor de beste vaccinatiestrategie. Hier is tegenwoordig gelukkig steeds meer sprake van maatwerk. Het is opgenomen in de Wet Uitoefening Diergeneeskunde dat de dierenarts zich eerst moet overtuigen van de gezondheid van een dier alvorens het te vaccineren.

Lees meer

Vlooien en teken

Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen. Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat.

Lees meer

Wormen

Een hond in huis is een groot plezier voor het hele gezin, ook voor uw kinderen. Vanzelfsprekend wilt u uw huisdier gezond laten opgroeien en het zo goed mogelijk tegen ziekten beschermen. Toch komt het regelmatig voor dat honden besmet worden met wormen. Volwassen dieren, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben. Jonge dieren worden zelfs met een wormbesmetting geboren.

Lees meer

Sterilisatie

Het al dan niet laten steriliseren van de hond is een belangrijke beslissing in het leven van de (jonge) hond. Het is een ingreep die vragen oproept en die helaas ook nog omgeven is door een aantal “indianenverhalen”. Voor ons een reden om een aantal zaken voor u op een rijtje te zetten.

Lees meer

Laparoscopische sterilisatie

Een teef wordt gemiddeld 2 x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt plaats tussen de 7 en 10 maanden leeftijd. Naast de praktische bezwaren van de loopsheid is het voor de gezondheid van de hond ook beter haar te laten steriliseren. Een niet gesteriliseerde teef heeft een grotere kans op suikerziekte, baarmoederontsteking en melkklierkanker.

Lees meer

Castratie

Bij een castratie van een reu worden beide testikels verwijderd. Dit kan nodig zijn bij zeer dominante reuen, reuen die hypersexueel zijn, maar ook bij vergroting of ontsteking van de prostaat. Om het effect van een eventuele castratie op het gedrag van een reu in te schatten kan men een tijdelijke castratie met behulp van een hormoonimplantaat uitvoeren.

Lees meer

Kat

Kattenspreekuur

Een bezoekje aan de dierenarts is niet de meest favoriete bezigheid van de meeste katten. Het mandje, de reis, de wachtkamer en een lichamelijk onderzoek met soms 1 of meerdere injecties, het is bijna een garantie voor stress.
Helaas kunnen we dit niet voorkomen, maar we doen ons uiterste best om de ervaring voor de kat (en voor u) zo positief mogelijk te maken.

Lees meer

Vaccineren

De belangrijkste infectieziekten van de kat zijn niesziekte en kattenziekte. Het is verstandig uw katten hiertegen te vaccineren. Ook katten die niet buitenshuis komen lopen risico.
Kittens worden doorgaans gevaccineerd vanaf een leeftijd van 8-9 weken met levend verzwakte entstof.

Lees meer

Vlooien en teken

Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen.

Lees meer

Wormen

Een kat in huis is een groot plezier voor het hele gezin, ook voor uw kinderen. Vanzelfsprekend wilt u uw huisdier gezond laten opgroeien en het zo goed mogelijk tegen ziekten beschermen. Toch komt het regelmatig voor dat katten besmet worden met wormen. Volwassen dieren, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben. Jonge dieren worden zelfs met een wormbesmetting geboren.

Lees meer

Sterilisatie

Poezen worden voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Dat is een mooie leeftijd om uw kat te laten steriliseren. De poes hoeft niet eerst krols geweest te zijn om haar te steriliseren. Bij de operatie worden de eierstokken verwijderd. Soms is de baarmoeder groot of afwijkend en wordt deze ook verwijderd.

Lees meer

Castratie

Katers zijn geslachtsrijp op de leeftijd van ca. 6-7 maanden. Meestal worden katers rond deze leeftijd gecastreerd. Sommige katers beginnen al op jeugdiger leeftijd te sproeien en kunnen dan ook eerder gecastreerd worden.

Lees meer

Konijn

Castratie en sterilisatie

Een sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt dat de voedster op latere leeftijd baarmoedertumoren ontwikkelt of een baarmoederontsteking krijgt. In die zin is een sterilisatie absoluut levensverlengend voor een konijn. Daarnaast wordt het dier gezelliger naar mens en soortgenoten toe.

Lees meer

Ziektebeelden

Bij konijnen kennen we al jaren het Myxomatose-virus. Het virus is vrijwel altijd dodelijk voor tamme konijnen en in Australië is het Myxomatosevirus zelfs ingezet om het wilde konijnenoverschot te bestrijden. Het virus wordt door stekende insecten overgebracht en zo kunnen “wilde” populaties onze huiskonijnen indirect besmetten.

Lees meer

Andere huisdieren

Cavia

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s, houd ze daarom niet in hun eentje. Geef uw cavia’s de ruimte, beweging is goed voor hun gezondheid.

Lees meer

Hamsters

Hamsters zijn eigenlijk geen goede huisdieren voor kleine kinderen. Als ze wakker zijn, slapen jonge kinderen en het zou niet eerlijk zijn om van de hamster of het kind te verwachten dat zij hun natuurlijke gedrag aanpassen. Hamsters zijn ook erg klein en kwetsbaar, en kleine kinderen vaak nog onvoorzichtig, wat er toe kan leiden dat de hamster schuw wordt.

Lees meer

Fretten

Fretten zijn extreem actief, houden van zeer veel beweging en zullen iedere dag met u willen spelen. Als ze u beter leren kennen, zijn het hele vriendelijke diertjes. Het zijn carnivoren, maar als u ze goed behandelt, zullen ze niet bijten. Fretten hebben veel eiwitten nodig in hun voeding en omdat hun spijsvertering erg snel is, moeten zij met regelmatige tussenpozen gevoerd worden.

Lees meer

Muis

Muizen zijn kleine, actieve knaagdieren die snel contact maken met mensen, vrij tam kunnen worden en betrekkelijk eenvoudig te verzorgen zijn. Het is wel nodig meer dan één muis te houden, want het zijn groepsdieren. Muizen zijn slim: u kunt hen van alles leren en laten ontdekken. Daarmee geeft u zowel de muizen als uzelf een leuke bezigheid!

Lees meer

Rat

Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten. Ratten houden van aandacht en zijn nieuwsgierig, geef ze daarom genoeg te doen.

Lees meer

Kanarie

De kanarie staat bekend om de mooie zang van het mannetje en is daardoor erg geliefd. Bovendien zijn er door kweken enorm veel verschillende kleurslagen ontstaan. Het zijn sociale vogeltjes die zowel in huis als in een mooie buitenvolière gehouden kunnen worden. Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de kanarie het huisdier is dat u zoekt.

Lees meer

Grasparkiet

De grasparkiet is een gezellige, kleine papegaaiachtige die erg populair is als huisdier. Grasparkieten kunnen goed tam worden. Houd ze wel met een soortgenoot samen, zodat ze gezelschap en afleiding hebben. Daarnaast heeft deze slimme vogel aandacht en speelgoed nodig om zich prettig te blijven voelen.

Lees meer

Dwergpapegaai

Deze slimme, kleine papegaaitjes zijn actieve vogels die goed tam kunnen worden. Dwergpapegaaien kunnen aardig herrie maken, maar met voldoende aandacht en speelgoed kunt u dat meestal binnen de perken houden. Natuurlijk hebben zij daarnaast een soortgenoot nodig: hun Latijnse naam ‘Agapornis’ betekent niet voor niets ‘liefdesvogel’!

Lees meer