Influenza-enting; meer dan zomaar een griepspuit
Influenza kennen wij allemaal. In de volksmond staat het beter bekend als griep. Als er een griepepidemie bij de mens heerst, wordt dit ook veroorzaakt door een influenzavirus. Dit virus is uiterst besmettelijk en kan zich snel verspreiden. De belangrijkste symptomen zijn hoge koorts, zwelling van de lymfeklieren, snotteren, hoesten en bij paarden lopen regelmatig de benen op. Heel af en toe kunnen meer ernstige ziekteverschijnselen ontstaan als zich een longontsteking ontwikkeld. Zo werd ook de Vogelpest in ons land veroorzaakt door een influenzavirus.
Er bestaan enorm veel verschillende varianten van influenzavirussen. Sommigen zijn diersoortspecifiek, anderen kunnen meerdere diersoorten besmetten. De influenzavarianten waarvoor het paard gevoelig is, zijn gelukkig heel specifiek. Het is erg onwaarschijnlijk dat een paard ziek wordt van een griepvirus waarvan wij last hebben, of van een epidemie onder varkens of kippen.
Andersom hoeven wij ook niet bang te zijn dat we ziek worden als we omgaan met paarden of pony’s die besmet zijn door een influenzavirus. We moeten er natuurlijk wel om denken dat we niet zelf het virus verspreiden door het over te brengen van het ene naar de andere paard.
Ook is het zo dat het influenzavirus in staat is om zichzelf te veranderen. Tegenwoordig kunnen we er van uit gaan dat influenzavaccins die we gebruiken de bescherming geven tegen de juiste virusstammen. De meeste leveranciers van influenzavaccins garanderen bescherming tot twaalf maanden (mits goede basisvaccinatie).
Moet uw paard nog op rust?
Fabrikanten schrijven in bijsluiters geen rust meer voor, maar adviseren “stress te vermijden een week voor en na de vaccinatie”. We zien in praktijk dat paarden de dag na de enting soms hangerig kunnen zijn. Rij op de dag van de enting rustig, zodat u dit nooit versterkt. Het is belangrijk om te weten dat een enting zelf ook een tijdelijke vermindering van weerstand veroorzaakt, waardoor een willekeurig rond sluimerend virus makkelijker kan toeslaan en de conditie kan verminderen.
Vervelende reacties na het enten
Bij paarden komen ongewenste reacties na een vaccinatie gelukkig veel minder voor dan bijvoorbeeld bij kinderen. Toch komt het voor dat een paard ziek wordt ten gevolge van de enting. In principe is dat heel normaal. Een entstof moet tenslotte een reactie uitlokken van het afweersysteem. Als dit afweersysteem op het moment van enten toevallig onderdrukt is, is de kans groot dat het paard ziek wordt. Dit kan zich uiten door een warme pijnlijke zwelling op de plaats van inspuiten en het doormaken van de griep met koorts, minder eetlust en eventueel stijfheid. Vaak hoeven we er niets aan te doen. Je paard moet gewoon uitzieken.