Castratie van uw hengst
Wanneer wordt een hengst gecastreerd?
De leeftijd waarbij hengsten worden gecastreerd varieert. Het moment van castratie is vooral afhankelijk van het hengstengedrag, de opfokmogelijkheden, de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken en de potentie om in de toekomst als dekhengst goedgekeurd te worden.
Om het risico op complicaties zoveel mogelijk te beperken hanteren wij volgende richtlijnen:
Hengsten < 3 jaar oud halfbedekte castratie of castratie over de lies
Hengsten > 3 jaar oud castratie over de lies
Soorten castraties:
Op kliniek voeren we drie verschillende soorten castraties uit, namelijk: de halfbedekte castratie, de castratie over de lies en de castratie van een klophengst.
Halfbedekte castratie:
De halfbedekte castratie (ook wel castratie over het scrotum genoemd) is één van de meest gebruikte castratiemethoden. Deze castratiemethode vindt plaats onder algehele narcose (gas inhalatieanesthesie) op de operatietafel op de kliniek. Hierbij wordt een huidsnede over de balzak (scrotum) gemaakt. Beide zaadstrengen worden vervolgens gecrushed en geligeerd (afgebonden). Hierna worden beiden testikels verwijderd. De huidincisies blijven open. Na de ingreep moet het paard voldoende kunnen bewegen (molen/ paddock/ weide). Door de beweging kan de postoperatieve zwelling wegtrekken. Aangezien de testikels en zaadstrengen van jonge hengsten gemiddeld genomen kleiner zijn, en het risico op complicaties aldus kleiner is, is deze techniek een goede optie voor jongere hengsten (< 3 jaar oud).
Castratie over de lies:
Oudere (> 3 jaar oud) en goed ontwikkelde (grote) jonge hengsten worden het best over de lies gecastreerd (steriele ingreep). Deze castratiemethode vindt ook plaats onder algehele narcose (gas inhalatieanesthesie) op de operatietafel op de kliniek. Beide testikels en zaadstrengen worden langs een aparte incisie in de liesregio opgezocht. Beide zaadstrengen worden vervolgens gecrushed en geligeerd. De incisie wordt uiteindelijk in 2 lagen gehecht met oplosbare hechtdraad. Na de ingreep krijgt het paard 10 dagen strikte boxrust, gevolgd door 10 dagen boxrust met stap aan de hand/in de molen/kleine paddock. Daarna weer de normale vrije beweging.
Castratie klophengst:
Bij een klophengst zijn één of beide testikels niet ingedaald in het scrotum. Deze kunnen dan in het lieskanaal of nog in de buik liggen. De benadering van een klophengst operatie is dezelfde als een castratie over de lies. Hierbij worden de niet ingedaalde testikels uit het lieskanaal respectievelijk de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. De nazorg is identiek aan die van een castratie over de lies.
Risico’s
Ondanks dat castraties vaak als een “standaard” chirurgische ingreep worden beschouwd, kunnen er toch ook complicaties voorkomen. Een typische lichte complicatie is: zwelling van de koker en balzak. Ernstigere complicaties kunnen bestaan o.a. uit; nabloedingen, zaadstrengontsteking (funiculitis) en/of eventratie (buitentreden van darmdelen). Dit is de reden waarom wij ervoor kiezen om enkel liggend (onder algehele narcose) paarden te castreren. Dit verkleint het risico op ernstigere postoperatieve complicaties.
Castratieverzekering
Bij inschrijving bieden wij de mogelijkheid voor het afsluiten van een castratieverzekering.
Castratie van uw hengst
Wanneer wordt een hengst gecastreerd? De leeftijd waarbij hengsten worden gecastreerd varieert. Het moment van castratie is vooral afhankelijk van het hengstengedrag, de opfokmogelijkheden, de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken en de potentie om in de toekomst als dekhengst goedgekeurd te worden. Om het risico op complicaties zoveel mogelijk te beperken hanteren wij volgende richtlijnen: Hengsten < 3 jaar oud halfbedekte castratie of castratie over de lies Hengsten > 3 jaar oud castratie over de lies.